Υπνική άπνοια – Συσκευές CPAP

Υπνική άπνοιαΤι είναι η Υπνική άπνοια και πώς την καταπολεμούμε

Η υπνική άπνοια είναι ένα σύνδρομο κατά το οποίο σταματά η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα περισσότερα άτομα με αυτό το σοβαρό πρόβλημα δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του. Ένα από τα σημεία που μας υποπτεύει είναι το ροχαλητό.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλείται από κλείσιμο των αεραγωγών. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει διακοπή της αναπνοής. Αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, ημερήσια υπνηλία, πρόσληψη βάρους, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό μέχρι και το θάνατο.

Η υποξία (δηλαδή το χαμηλό οξυγόνο του αίματος) και η υπερκαπνία (αυξημένο διοξείδιο στο αίμα) είναι συχνά στα άτομα με υπνική άπνοια. Τόσο η υποξυγοναιμία όσο και η υπερκαπνία μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα όργανα του σώματος.

Θεραπεία Υπνικής Άπνοιας

Η κύρια θεραπεία είναι η τοποθέτηση της συσκευής θετικής πίεσης (CPAP-continuous positive airways pressure). Μία μικρή μάσκα τοποθετείται στο άτομο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μάσκα αυτή συνδέεται με μια συσκευή και βοηθάει να είναι ανοιχτοί οι αεραγωγοί.

Η αμυγδαλεκτομή σε κάποιες περιπτώσεις όπως και η απώλεια βάρους >10% μπορεί μέχρι και να θεραπεύσει την υπνική άπνοια.
Μπορεί να χρειαστεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα άτομα με υπνική άπνοια δεν πρέπει να καπνίζουν, να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή να παίρνουν ηρεμιστικά.

Δείτε την πιθανότητα να πάσχεται από Υπνική Άπνοια

Συσκευές CPAP / Μάσκες