Αν χρειάζεστε ένα φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, αυτός ο οδηγός θα καλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Πώς λειτουργούν οι μονάδες
Ο αέρας που εισπνέουμε από την ατμόσφαιρα περιέχει περίπου 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% άλλα αέρια. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου μπορεί και διαχωρίζει το άζωτο από τον αερά “συμπυκνώνοντας” το οξυγόνο, επιτρέποντας στον χρήστη να αναπνέει οξυγόνο με καθαρότητα πάνω από 95%, ιδανικό για θεραπευτικούς σκοπούς. Η συσκευή το κάνει αυτό απορροφώντας αέρα μέσω του φίλτρου εισόδου και συμπιέζοντας τον μέσα από τις ειδικές διατάξεις ζεόλιθου που διαθέτει (ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το Άζωτο).
Τύποι Μονάδων
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συμπυκνωτών οξυγόνου, ο ένας παρέχει οξυγόνο στον ασθενή με συνεχόμενη ροή (continious flow) και ο άλλος τύπος συμπυκνωτών οξυγόνου παρέχει οξυγόνο με παλμική ροή (pulse flow), σαν μια μορφή σύντομων εισπνοών. Με παλμική ροή, ο συμπυκνωτής “καταλαβαίνει” τη στιγμή που ο ασθενής είναι έτοιμος να πάρει μια αναπνοή, παρέχοντάς του οξυγόνο μόνο κατά την εισπνοή. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί και παράγει οξυγόνο κατά την εκπνοή.
Η μονάδα συνεχούς ροής παράγει και παρέχει συνεχώς οξυγόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο οι σταθεροί συμπυκνωτές τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε διαστάσεις και βάρος. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα σπατάλης οξυγόνου λόγω του ότι ο ασθενής δεν εισπνέει συνεχώς. Αυτές οι μονάδες συνήθως παρέχουν ροή οξυγόνου μέχρι 5 λίτρα ανά λεπτό. Οι ρυθμίσεις σε μια σταθερή συσκευή συμπυκνωτή επιτρέπουν στο χρήστη να ρυθμίσει στο ενσωματωμένο ροόμετρο, πόση ροή οξυγόνου ανά λεπτό (σε λίτρα/λεπτό ή lt/min) χρειάζεται, ενώ μια φορητή συσκευή συμπυκνωτή χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ρύθμισης που δεν σχετίζεται με λίτρα, αλλά με την ποσότητα οξυγόνου ανά εισπνοή ως “δόση οξυγόνου” (λεγόμενη και bolus).
Βασικά χαρακτηριστικά
Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν συγκρίνετε φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου.
Αυτονομία μπαταρίας
Η αυτονομία της μπαταρίας επηρεάζεται από τη χρήση της συσκευής και από τη ρύθμιση στην οποία είναι ενεργοποιημένη. Αν χρειαζόμαστε μεγάλη αυτονομία σε χρόνο, μια μεγαλύτερη μπαταρία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη, ωστόσο, αυτό σημαίνει πως το τελικό βάρος της φορητής μας συσκευής να είναι μεγαλύτερο και λιγότερο βολικό. Εάν υπάρχει έξοδος ρεύματος DC εντός ενός οχήματος (πχ αναπτήρας αυτοκινήτου), τη χρησιμοποιούμε και κατά τη διάρκεια χρήσης ώστε να λειτουργεί ο φορητός συμπυκνωτής και ταυτόχρονα να φορτίζεται η μπαταρία της συσκευής. Συνιστάται πάντοτε να υπάρχει πάντα μια εφεδρική μπαταρία και όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, σύμφωνα με τους κανονισμούς (FAA Compliance) . Συνήθως, η μπαταρία πρέπει να μπορεί να διαρκέσει δύο φορές το χρόνο πτήσης.
Απόδοση
Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή οξυγόνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση σε αντιστοιχία ροής οξυγόνου που έχει. Απ’ την άλλη, οι μικρότερες συσκευές είναι πιο βολικές, ειδικά αν ο χρήστης θέλει να ταξιδεύει. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να δοκιμάσουν τον φορητό συμπυκνωτή πριν δεσμευτούν στην αγορά του.
Μέγεθος
Το μέγεθος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για όσους χρησιμοποιούν φορητό συμπυκνωτή. Καλό είναι να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές σε σχέση με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές θα πρέπει να πάνε παντού μαζί σας, ίσως θέλετε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες αλλά ίσως χρειαστείτε έναν πιο ισχυρό σε απόδοση. Βεβαιωθείτε ότι συγκρίνετε τις διαστάσεις και την παροχή οξυγόνου σε κάθε συσκευή και εξετάστε πώς θα την μεταφέρετε.
Βάρος
Το βάρος μιας φορητής συσκευής οξυγόνου ποικίλει. Ορισμένες μονάδες μπορούν να μεταφερθούν στην πλάτη του ασθενούς, ενώ άλλες μπορούν να μετακινηθούν με τροχούς κατά μήκος του εδάφους. Μια φορητή συσκευή συνεχούς ροής ζυγίζει περίπου 5 έως 10 κιλά, ενώ μια φορητή συσκευή παλμικής ροής ζυγίζει περίπου 2 έως 4 κιλά. Κι εδώ υπάρχει σχέση απόδοσης-άνεσης.
Επίπεδο θορύβου
Ο συμπυκνωτής οξυγόνου θα είναι τυπικά μεταξύ 37-43dBA. Αυτό ακούγεται σαν ένα πολύ χαμηλό βουητό, σαν ένα ψυγείο ή στο εσωτερικό μιας βιβλιοθήκης. Οι φορητοί συμπυκνωτές τείνουν να είναι πιο ήσυχοι από τις σταθερές συσκευές κυρίως λόγω της διαφοράς του εσωτερικού μηχανισμού συμπίεσης. Ο θόρυβος επίσης εξαρτάται από τη ρύθμιση της συσκευής που χρησιμοποιείται.
Έγκριση από FAA
Μια συσκευή εγκεκριμένη από την FAA (Federal Aviation Administration) θα είναι μια από τις ασφαλέστερες και πιο αξιόπιστες επιλογές κατά την αγορά ενός συμπυκνωτή οξυγόνου. Αυτό είναι σημαντικό αν σχεδιάζετε να ταξιδεύετε με αεροπλάνο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες απαιτούν οι συσκευές οξυγόνου να είναι εγκεκριμένες από την FAA προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Εγγύηση
Για να διασφαλιστεί ότι ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι αποτελεσματικός αλλά και αξιόπιστος, θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να συντηρηθεί ή να επισκευαστεί από τον πάροχο, εάν υπάρξει ανάγκη. Η εγγύηση είναι συνήθως 2 χρόνια, αν και οι περισσότερες συσκευές έχουν διάρκεια ζωής που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό. Εάν υπάρχει φθηνότερο μοντέλο διαθέσιμο χωρίς εγγύηση, τότε αυτό αυξάνεται η πιθανότητα μελλοντικών δαπανών επισκευής ή αντικατάστασης της συσκευής σε περίπτωση βλάβης.