Η θεραπεία με CPAP έχει από καιρό θεωρηθεί η κύρια θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) και διάφορα άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο θεραπείας για την κατάσταση της υγείας τους. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου ή ένας φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου συνταγογραφείται αρκετά συχνά για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και την Υπνική άπνοια (OSA).
1. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.
Πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό οι οποίες δεν έχουν διαγνωστεί και δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενή. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει. Η χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πιο δραστήριοι, να ασκηθείτε περισσότερο χρόνο και να μειώσετε τα αναπνευστικά προβλήματα.
2. Θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο υποξαιμίας.
Η υποξαιμία είναι η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από δύσπνοια, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και ίσως ελαφριά μπλε απόχρωση στο δέρμα. Ενώ η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, η συνεπής χρήση ενός συμπυκνωτή οξυγόνου μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτές τις απογοητευτικές και επικίνδυνες παρενέργειες.
3. Θα κάνετε ποιοτικό ύπνο.
Ο κακός ύπνος είναι ένας κοινός δείκτης της ΧΑΠ ή της υπνικής άπνοιας. Τα επίπεδα οξυγόνου τείνουν να πέφτουν πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου – ακόμη και σε υγιή άτομα. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου, που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με μια συσκευή CPAP, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε έναν καλύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο.
4. Θα έχετε μεγαλύτερη αντοχή όταν ασκείστε.
Η άσκηση, είτε πρόκειται για γυμναστική είτε για απλούς περιπάτους, είναι συχνά δύσκολη για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε εντονότερα και περισσότερο, ενισχύοντας τα ήδη σημαντικά οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση.
5. Η διάθεση συχνά βελτιώνεται.
Ένα απτό όφελος για τη λήψη οξυγονοθεραπείας είναι η ενισχυμένη διάθεση. Όσοι λαμβάνουν οξυγόνο κοιμούνται πιο υγιεινά. Μπορούν επίσης να επιδείξουν καλύτερες επιδόσεις στην καθημερινότητά τους, μια πιο θετική άποψη για τη ζωή, την καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.
Kάθε άτομο είναι μοναδικό και τα επιμέρους οφέλη από τη χρήση ενός συμπυκνωτή οξυγόνου θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, παρ’ όλα αυτά η διατήρηση των επιπέδων οξυγόνου είναι κρίσιμη και αυξάνει το αίσθημα της υγείας και της ευεξίας.

Φυσικά το τελευταίο λόγο για τη χρήση ή όχι συμπυκνωτή οξυγόνου έχει πάντα ο θεράπων ιατρός σας και είναι αυτός που θα κρίνει την ανάγκη σας για οξυγονοθεραπεία κατ ΄οίκον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συμπυκνωτές οξυγόνου, τις συσκευές CPAP και άλλα μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης και αξεσουάρ αυτών, καθώς επίσης και για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ αλλά και την διαδικασία χορήγησης αυτών των συσκευών από το ταμείο σας επικοινωνήστε με τους ειδικούς της Healthcare Services.