Έχετε βιώσει ποτέ μια νύχτα όπου στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, βλέποντας τις ώρες να περνούν στους δείκτες του ρολογιού σας, ενώ δεν μπορούσατε να κοιμηθείτε; Ή γνωρίζετε την αίσθηση του να σηκώνεστε το πρωί – μετά από τον ύπνο – αλλά για κάποιον λόγο νιώθετε πως δεν έχετε κοιμηθεί καθόλου; Είναι σημαντικό

Αυτές – και άλλες εμπειρίες όπως αυτές – είναι σημάδια στέρησης ύπνου. Η έλλειψη ύπνου δεν έχει μόνο εξαντλητικές για τον οργανισμό επιπτώσεις αλλά και επικίνδυνες αν παραμείνουν χωρίς επίβλεψη από ειδικούς και ειδικότερα από ιατρό πνευμονολόγο. Είναι σημαντικό να μην παραμελλήτε την ποιότητα του ύπνου σας.

 

Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου

1. Αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί υπνηλία, έλλειψη ισορροπίας και μειωμένο συντονισμό, τα οποία συμβάλλουν σε καθημερινά ατυχήματα. Ορισμένα από αυτά τα ατυχήματα είναι μικρά και ασήμαντα, ενώ άλλα μπορεί να είναι καταστροφικά. Τα ατυχήματα μπορεί να συμβούν πίσω από το τιμόνι ή σε έναν στον χώρο εργασίας.

2. Έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης

Έχετε πει ποτέ ή κάνατε κάτι χωρίς πραγματική κατανόηση του γιατί το κάνατε; Τι γίνεται με να κάνεις κάτι παρορμητικό ή ορμητικό που έμοιαζε με εμπειρία έξω από το σώμα; Σύμφωνα με την Psychology Today, «Ακόμα και τα μικρές ελλείψεις ύπνου μπορούν να αποτρέψουν την ικανότητά σας στο να παίρνετε έξυπνες αποφάσεις». Μερικοί ερευνητές μάλιστα υποδηλώνουν ότι η ηθική μας κρίση είναι μειωμένη όταν είμαστε κουρασμένοι.

3. Απώλεια μνήμης

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας κάνει πολύ περισσότερο από το να ξεκουράζεται. Ο Εγκέφαλός μας δημιουργεί συνδέσεις που μας επιτρέπουν να επεξεργαζόμαστε και στη συνέχεια να αποθηκεύουμε αναμνήσεις από αυτό που έχουμε ακούσει, δει ή βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, όταν αποτύχουμε να κάνουμε επαρκή ύπνο – ή όταν παραλείπουμε μια νύχτα ύπνου εμποδίζουμε την ικανότητα του εγκεφάλου μας να κάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό βραχυπρόθεσμα και ακόμη πιο επιβλαβές μακροπρόθεσμα εάν συνεχιστεί.

4. Διάθεση

Οι μελέτες ύπνου έδειξαν ότι η στέρηση του ύπνου επηρεάζει τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, όταν τα υποκείμενα μπορούσαν να κοιμηθούν καλά, βίωναν μια δραματική βελτίωση στη συμπεριφορά τους. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διάθεση επηρεάζει τα πάντα, από τις σχέσεις μας μέχρι την απόδοση στην δουλειάς μας.

5. Κατάθλιψη

Ο ύπνος και η ψυχική υγεία είναι πολύ άμεσα συνδεδεμένα απ όσο μπορείτε να φανταστείτε. Σύμφωνα με ένα άρθρο από το Harvard Health, “Παραδοσιακά, οι κλινικοί ιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές αντιμετώπισαν την αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου ως συμπτώματα. Ωστόσο, μελέτες τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο και ακόμη και να συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών ».

6. Αποδιοργανωμένη κρίση

Προσπαθήσατε ποτέ να γράψετε διαγώνισμα μετά από ξενύχτι; Οι ώρες μελέτης σχεδόν ακυρώνονται από την απώλεια ύπνου. Η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων εξαρτώνται από το πόση ανάπαυση θα έχετε. Ο ύπνος είναι ένα είδος τροφής για τους εγκεφάλους μας που απλά δεν μπορεί να συμπληρωθεί με άλλους τρόπους.

7. Αύξηση βάρους

Όχι μόνο είναι πιο δύσκολο να παίρνουμε καλές αποφάσεις όταν είμαστε κουρασμένοι (βλ. # 2), αλλά η στέρηση του ύπνου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

8. Ταχεία γήρανση

Όχι κυριολεκτικά, φυσικά. Οι μέρες μας είναι 24 ώρες, ανεξάρτητα από το εάν κοιμόμαστε ή όχι. Αλλά μιλάμε για τα αποτελέσματα της γήρανσης; Για παράδειγμα, μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη από ιατρούς-επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Case Medical Center ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν αρκετό ύπνο παρουσίασαν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Μια άλλη μελέτη από τους ερευνητές της UCLA διαπίστωσε ότι μια ενιαία νύχτα με ανεπαρκή ύπνο μπορεί να κάνει τα κύτταρα να γερνούν γρηγορότερα.

9. Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σώμα εξαρτάται από τον ύπνο για να ενισχύσει την άμυνα του από ασθένειες όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Έτσι όταν είμαστε κουρασμένοι, είμαστε αμέσως πιο ευαίσθητοι στα μικρόβια και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μας αφήνει εκτεθειμένους σε ασθένειες κάθε είδους.

Πολλές φορές βέβαια το έλλειμμα ευχαρίστησης του ύπνου σας και το μόνιμο αίσθημα κούρασης, μπορεί να προέρχεται και από συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας.

Κατά την αποφρακτική άπνοια το ροχαλητό χαρακτηρίζεται από παύσεις, οι οποίες διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως πάνω από ένα λεπτό, ενώ η σύντομη αυτή ησυχία διακόπτεται από απότομη επανέναρξη του ροχαλητού. Οι παύσεις αυτές οφείλονται στις άπνοιες,οι οποίες μπορεί να είναι πολύ συχνές. Μερικοί άνθρωποι δεν αναπνέουν καθόλου κατά τα τρία τέταρτα του ύπνου τους!

Πώς γίνεται η διάγνωση της άπνοιας; Για τη διάγνωση της άπνοιας χρειάζεται μελέτη ύπνου. Η μελέτη ύπνου θα πιστοποιήσει εάν το άτομο πάσχει από άπνοια καθώς και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά του. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες, για να αποφασισθεί η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει και αν θα χρειαστεί θεραπεία με με τη χρήση CPAP.

Η βελτίωση του ύπνου σας θα πρέπει να είναι πρώτη στη λίστα της καθημερινότητά σας.