Αν χρειάζεστε θεραπεία για την άπνοια με τη χρήση CPAP, ίσως η προσαρμογή της νέας συσκευής και των εξαρτημάτων της στη ρουτίνα του ύπνου σας μπορεί να είναι δύσκολη.

Ακόμα και αν εξαλείφθηκαν κάποια από τα συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ακόμα κούραση ή ακόμα και χειρότερα απ’ ότι νιώθατε πριν από τη χρήση της συσκευής CPAP.

Τα προβλήματα είναι σύνηθες φαινόμενο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τέτοιου είδους συσκευές. Όπως όλα τα προβλήματα έτσι και αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, υποστήρηξη από τον ιατρό, τον μηχανικό βιοϊατρικής και την οικογένειά σας.

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες καταστάσεις που ίσως έρθετε αντιμέτωποι κατά το ξεκίνημα της θεραπείας με CPAP

Είναι θεραπεία είναι μαραθώνιος και όχι Σπριντ

Η θεραπεία με CPAP συνήθως παίρνει χρόνο και τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να φανούν μετά από εβδομάδες ή και μήνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι για ύπνο δίχως άπνοιες είναι αναγκαία η χρήση της συσκευής CPAP κάθε νύχτα, για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας.

Η αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου σας δεν είναι κάτι που αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Το σώμα σας θα χρειαστεί μία περίοδο προσαρμογής. Το καλό είναι ότι η βελτίωση θα είναι αισθητή και η ποιότητα ζωή σας θα αναβαθμιστεί.

Η συμμόρφωση στη θεραπεία είναι το πρώτο βήμα

Αν στην αρχή της θεραπείας με το CPAP, σας φαίνεται χάσιμο χρόνου και σπατάλη ενέργειας μην τα παρατήσετε. Ασθενείς που έχουν διακόψει τη θεραπεία για την άπνοια ύπνου παρατηρούν άμεση χειροτέρευση και την επιστροφή όλων των συμπτωμάτων της υπνικής άπνοιας.

Η συνέπεια είναι το κλειδί και η δέσμευσή σας στη θεραπεία με τη χρήση της συσκευής CPAP θα σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι μετά τη χρήση του CPAP σας

1. Το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπό σας και στο λαιμό μου
2. Αλλαγή στη θέση του ύπνου για να βολευτείς με τη μάσκα.
3. Ο πρόσθετος θόρυβος στο δωμάτιο
4. Να σας φεύγει η μάσκα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
5. Διαρροές μάσκας
6. Κλειστοφοβία
7. Αλλαγές στη θέση ύπνου

Από όλα αυτά, το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η αφαίρεση της μάσκας κατά τη διάρκεια της νύχτας και η επανατοποθέτησή της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεραπεία ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές, και είναι πιθανό ότι δεν θα είναι άνετο στην αρχή.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να φτάσετε σε ένα σημείο όπου αισθάνεστε αρκετά άνετα για να κοιμηθείτε και να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από τη χρήση της συσκευής CPAP.

Θα πρέπει επίσης να ορίσετε στόχους για τον εαυτό σας πχ. για πόσο καιρό θα φορέσετε τη μάσκα τη νύχτα και να αυξήσετε αυτούς τους στόχους καθώς πηγαίνετε. Με το πέρασμα του χρόνου, θα καταφέρεται να έχετε έναν άνετο ύπνο.

Αξιοποιήστε τη θεραπεία σας με το CPAP για να βελτιώσετε και ίσως ακόμη και να επιταχύνετε τα αποτελέσματα.

Μοιραστείτε την εμπειρία σας

Υπενθυμίζοντάς στον εαυτό σας τη μεγάλη εικόνα και το λόγο για τον οποίο συνεχίζετε τη θεραπεία με CPAP είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνετε προσηλωμένοι στη θεραπείας σας. Το περιβάλλον γύρω σας θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας σχετικά με την θεραπεία, καθώς μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει χρήσιμη πηγή ενθάρρυνσης και υποστήριξης.

Με την χρήση έρχεται η τελειότητα

Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε και να συνηθίσετε στον εξοπλισμό CPAP:

Εάν δυσκολεύεστε να συνηθίσετε την μάσκα τη νύχτα, δοκιμάστε να το φοράτε ενώ είστε ξύπνιος.
Αν απλά βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε, τοποθετείτε τη μάσκα σας και ενεργοποιείστε το μηχάνημα.
Όσο περισσότερο αισθανεστε την πίεση του αέρα στην μάσκα CPAP, τόσο πιο γρήγορα θα το συνηθίσετε.

Πάντα βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημά σας είναι ενεργοποιημένο ενώ φοράτε τη μάσκα σας.
Εκείνοι που αρχίζουν θεραπεία CPAP έχουν επίσης τη δυνατότητα σταδιακής ρύθμισης της πίεσης του αέρα, αντί της εκκίνησης με πλήρη πίεση.

Συζητήστε με το γιατρό σας

Η ανοικτή επικοινωνία με το γιατρό σας σχετικά με την εμπειρία της θεραπείας με το CPAP είναι τόσο σημαντική, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά. Κάθε άτομο και περίπτωση είναι διαφορετική, οπότε βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με τυχόν προβλήματα ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Η ανοιχτή επικοινωνία με τον γιατρό σας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να αισθάνεστε καλύτερα νωρίτερα.

Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία με τη χρήση CPAP μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολη, αλλά θα γίνει ευκολότερη με το χρόνο. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν άνεση στους χρήστες CPAP.

Η εταιρεία Healthcare Services με μεγάλη εξειδίκευση στη θεραπεία με CPAP καθώς και στην σωστή εφαρμοφγή της κατάλληλης μάσκας, μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται στη θεραπεία σας με χρήση CPAP.