Σωστός καθαρισμός μάσκας CPAP

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης της συσκευής σας CPAP είναι η σωστή φροντίδα και συντήρηση τόσο του μηχανήματος όσο και των αναλωσίμων.

Η σωστή φροντίδα του εξοπλισμού σας είναι πολύ εύκολη και όχι πολύ χρονοβόρα. Με μια μικρή προσαρμογή στην πρωινή σας ρουτίνα, η συσκευή και τα αξεσουάρ του cpap θα λειτουργούν με 100% αποδοτικότητα για να σας προσφέρουν ολοκληρωμένη και σωστή θεραπεία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην Healthcare Services νοιαζόμαστε για το πόσο καλά εξελίσσεται η θεραπεία των ασθενών μας και προσπαθούμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να διασφαλίσουμε ότι είναι καλά ενημερωμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την θεραπεία υπνικής άπνοιας με CPAP.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που τίθενται είναι “πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τον εξοπλισμό CPAP μου;”

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, παρέχουμε τον παρακάτω ολοκληρωμένο οδηγό για τη σωστή συντήρηση και καθαρισμό εξοπλισμού CPAP.

Γενικές συμβουλές συντήρησης CPAP & καθαρισμού CPAP

Κάντε τον καθαρισμό εξοπλισμού CPAP σας μέρος της πρωινής ρουτίνας σας, επιτρέποντας στον εξοπλισμό να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κρατήστε το μηχάνημα και τα αξεσουάρ μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να μην τα καταστρέψετε.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λευκαντικό για να καθαρίσετε αξεσουάρ.

Τοποθετήστε το μηχάνημα σε επίπεδη επιφάνεια μακριά από αντικείμενα όπως κουρτίνες που ενδέχεται να επηρεάσουν την εισροή του αέρα.

Να χρησιμοποιείτε πάντα αποσταγμένο ή αποστειρωμένο νερό κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων.

Παρακολουθήστε πότε πρέπει να παραγγείλετε ανταλλακτικά για τη μάσκα και τα αξεσουάρ σας, έτσι ώστε να αξιοποιείτε στο έπακρο τη θεραπεία σας.

Με αυτές τις απλές συμβουλές για τον καθαρισμό και τη συντήρηση της συσκευής και της μάσκας CPAP, σίγουρα θα έχετε βέλτιστη απόδοση στη θεραπεία σας.

Και θυμηθείτε, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο info@healthcareservices ή στο τηλέφωνο 210 92 29534.

Καθαρισμός και αντικατάσταση μάσκας CPAP

Τα περισσότερα μαξιλάρια μάσκας CPAP είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη. Ωστόσο, ενώ η σιλικόνη είναι ένα πολύ άνετο υλικό για μάσκες, δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να σπάσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Επομένως, ο καθαρισμός της μάσκας CPAP είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η απόδοση της μάσκας cpap.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τον καθαρισμό και την αντικατάσταση μάσκας CPAP:

Πλύνετε τη μάσκα cpap καθημερινά με ζεστό νερό και ήπιο, αρωματικό σαπούνι ή αγοράστε υγρά πανάκια και απορρυπαντικά για μάσκα CPAP.

Ξεπλύνετε με νερό και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα σε καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα και ποτέ στον ήλιο.

Πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκα τη νύχτα, πλύνετε καλά το πρόσωπό σας και μην χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες προσώπου. Τα λάδια και οι ενυδατικές ουσίες του προσώπου μπορούν να διαλύσουν τη σιλικόνη πιο γρήγορα.

Μία φορά την εβδομάδα μουλιάστε τη μάσκα σε διάλυμα 1 μέρους λευκού ξιδιού 3 μέρη νερού πριν ξεπλύνετε με απεσταγμένο νερό.

Οι κεφαλοδέτες της μάσκας πρέπει να πλένονται όπως απαιτείται με το χέρι χρησιμοποιώντας ζεστό σαπουνόνερο, να ξεπλένονται καλά και να στεγνώνουν στον αέρα. Μην τοποθετήσετε τους κεφαλοδέτες στο πλυντήριο ή στο στεγνωτήριο.

Το κύκλωμα του CPAP πρέπει να καθαρίζεται εβδομαδιαίως με ζεστό νερό, σαπούνι, να ξεπλένεται καλά και να αφήνεται να στεγνώσει.

Για τις περισσότερες μάσκες, συνιστάται να αντικαθιστάτε την σιλικόνη 1 φορά κάθε τρείς μήνες και ολόκληρη τη μάσκα cpap 1 φορά κάθε 9 έως 12 μήνες.

Καθαρισμός και αντικατάσταση υγραντήρα CPAP

Πολλές φορές τα CPAP διαθέτουν και θερμαινόμενο υγραντήρα που βοηθά στη μείωση του ξηρού στόματος το πρωί, καθώς και στην προστασία των ρινικών στροβίλων σας από το στέγνωμα, τον ερεθισμό και τη φλεγμονή. Ο υγραντήρας πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων καθώς και η ασβεστοποίηση.

Δείτε πώς:

Αφαιρέστε προσεκτικά το θάλαμο από τον υγραντήρα έτσι ώστε το νερό να μην εισέλθει στο μηχάνημα CPAP.

Ανοίξτε το θάλαμο και πλύνετε με ζεστό και μαλακό σαπούνι.

Ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε το να στεγνώσει σε καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα μακριά από άμεσο ηλιακό φως.

Γεμίστε με αποσταγμένο, αποστειρωμένο νερό, μη χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, καθώς μπορεί να περιέχει ορυκτά και χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε εξαρτήματα του μηχανήματος. Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση φιλτραρισμένου νερού για τους ίδιους λόγους.

Μία φορά την εβδομάδα ο υγραντήρας πρέπει να γεμίζει σε διάλυμα 1 μέρους λευκού ξιδιού 3 μερών νερού για περίπου 15-20 λεπτά πριν να ξεπλυθεί καλά με αποσταγμένο νερό.

Ορισμένοι υγραντήρες είναι ασφαλείς για το πλυντήριο πιάτων, αλλά φροντίστε να ελέγξετε το εγχειρίδιο του μηχανήματος CPAP πριν τον καθαρίσετε σε ένα πλυντήριο πιάτων.

Οι υγραντήρες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 12 μήνες ή ανάλογα με τις ανάγκες.

Καθαρισμός και αντικατάσταση φίλτρων CPAP

Τα φίλτρα cpap βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηχανήματος CPAP όπου η συσκευή αντλεί αέρα από το δωμάτιο. Σχεδόν όλα τα μηχανήματα CPAP διαθέτουν φίλτρο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθαρισμού για τα φίλτρα CPAP:

Πρέπει να καθαρίζετε το φίλτρο μιας χρήσης τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση. Ίσως χρειαστεί να το καθαρίζετε πιο τακτικά εάν έχετε κατοικίδια ζώα, καπνίζετε μέσα στο σπίτι σας ή εάν το σπίτι σας είναι ιδιαίτερα σκονισμένο.

Ξεπλύνετε τα φίλτρα με νερό και αφήστε το να στεγνώσει πριν τα τοποθετήσετε ξανά στο μηχάνημά σας.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται όταν αρχίζει να φαίνεται φθορά ή μετά από 2 μήνες.

Το ίδιο το μηχάνημα CPAP δεν χρειάζεται να καθαριστεί, αλλά μπορείτε να το σκουπίσετε με ένα ελαφρώς υγρό πανί τις εξωτερικές επιφάνειες.