Καθαρισμός και Συντήρηση αναπνευστικής συσκευής, μάσκας και θερμαινόμενου Υγραντήρα

Καθαρισμός συσκευής – Κάθε Mήνα

Μπορείτε να καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος της συσκευής με ένα ελάχιστα βρεγμένο πανί, για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Ελέγχετε τακτικά (τουλάχιστον 1 φορά/μήνα) το φίλτρο σκόνης που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Μπορείτε να τινάζετε το φίλτρο για να φύγει η επιφανειακή σκόνη. Το λευκό αντιμικροβιακό φίλτρο (αν υπάρχει) ΔΕΝ ΠΛΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

Αντικατάσταση φίλτρου σκόνης – Κάθε Τρίμηνο

Να αλλάζετε το φίλτρο σκόνης κάθε 3 μήνες ή συχνότερα εάν υπάρχει πολύ σκόνη στο χώρο που λειτουργεί η συσκευή.

Προσοχή Προσέξετε το φίλτρο σκόνης και το κάλυμμά του να βρίσκονται πάντοτε τοποθετημένα σωστά και σταθερά. Σε περίπτωση λανθασμένης εφαρμογής ή μη τήρησης των παραπάνω είναι πιθανόν να μην ισχύσει η εγγύηση καλής λειτουργίας της συσκευής σε περίπτωση βλάβης που οφείλεται σε απόφραξη συσκευής από φθαρμένο φίλτρο σκόνης.

Καθαρισμός μάσκας και σωλήνα αέρος – Κάθε Εβδομάδα

Μπορείτε να πλένετε τη σιλικόνη της μάσκας (όχι τον κεφαλοδέτη και και το σπιράλ σωλήνα αέρα), με χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι ή σαμπουάν για τα μαλλιά.
Ξεπλένετε τα εξαρτήματα καλά με άφθονο καθαρό νερό και κρεμάστε το σπιράλ σωλήνα αέρα για να στεγνώσει. Αποφύγετε τα αλκοολούχα προϊόντα, τα “σκληρά καθαριστικά” με χλώριο και το ζεστό νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν ΦΥΣΙΚΑ (ΟΧΙ στον ήλιο, ΟΧΙ σε καλοριφέρ, ΟΧΙ με πιστολάκι για μαλλιά) γιατί είναι ευαίσθητα υλικά, πολυμερίζονται εύκολα και θα καταστραφούν.
Εναλλακτικά, για καθημερινό καθαρισμό της σιλικόνης της μάσκας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια αλλά σε κάθε περίπτωση το πλύσιμο με χλιαρό νερό είναι πιο αποτελεσματικό και επιτακτικό για λόγους προσωπικής υγιεινής.

Καθαρισμός μάσκας και σωλήνα αέρος – Κάθε Mήνα

Μπορείτε να πλένετε τον κεφαλοδέτη της μάσκας και το σπιράλ σωλήνα αέρα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι ή σαμπουάν για τα μαλλιά (πχ johnson). Ξεπλένετέ τα καλά με άφθονο νερό. Αποφύγετε τα αλκοολούχα προϊόντα, τα “σκληρά καθαριστικά” με χλώριο, το ζεστό νερό και τις συχνές πλύσεις (πέραν της 1 φοράς/μήνα) ειδάλλως θα χαλαρώσουν σύντομα και θα καταστραφούν τα Velcro (χρατς). Αφήστε τα να στεγνώσουν ΦΥΣΙΚΑ (ΟΧΙ στον ήλιο, ΟΧΙ σε καλοριφέρ, ΟΧΙ με πιστολάκι για μαλλιά). .
Προσοχή: Σε περίπτωση που βλέπετε σκίσιμο της σιλικόνης ή σπάσιμο σε κάποιο σημείο της μάσκας, προτείνεται ΑΜΕΣΟΣ έλεγχος από τεχνικό της εταιρείας μας (παρέχεται δωρεάν στις εγκαταστάσεις μας).

Αντικατάσταση μάσκας και σπιράλ σωλήνα – Ετησίως

Για λόγους υγιεινής και ορθής εφαρμογής προτείνεται έλεγχος από τεχνικό της εταιρείας μας κάθε 6 μήνες (παρέχεται δωρεάν στις εγκαταστάσεις μας) και αντικατάσταση της σιλικόνης της μάσκας ετησίως. Ο κεφαλοδέτης μπορεί να αντικατασταθεί και συχνότερα γιατί χάνει τις ελαστικές του ιδιότητες και δεν εφαρμόζει σωστά η μάσκα, αναγκάζοντάς σας να τον σφίγγετε, καταπονώντας έτσι περισσότερο το πρόσωπό του χρήστη.
Αντίστοιχα, ο σπιράλ σωλήνας αέρα, που ενώνει την συσκευή με την μάσκα, χρειάζεται αντικατάσταση ετησίως ή και συχνότερα αν παρατηρηθεί αλλοίωση ή τρύπημα.

Καθαρισμός Θερμαινόμενου Υγραντήρα – Κάθε Mήνα

Για λόγους υγιεινής, αλλά και για να αφαιρούνται τα άλατα που επικάθονται στον κάδο του υγραντήρα, πρέπει να καθαρίζετε το δοχείο μηνιαίως. Μπορείτε να ξεπλένετε καλά, με νερό βρύσης, το δοχείο του θερμαινόμενου υγραντήρα, κάθε 2 μέρες, αφού πρώτα έχετε αδειάσει το παλιό νερό που είχε μέσα. Κάθε μήνα, πρέπει να πλένετε το δοχείο με ζεστό νερό και σαπούνι (πχ πιάτων) και αφού τον ξεπλύνετε με άφθονο νερό, στη συνέχεια να τον γεμίσετε μέχρι την ένδειξη ΜΑΧ με διάλυμμα 1/3 λευκό ξύδι και 2/3 ζεστό νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα σε επίμονα άλατα, προσθέστε και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Αφήστε το διάλυμμα μέσα στο δοχείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μετέπειτα, αδειάστε το περιεχόμενο και τρίψτε απαλά με ένα μαλακό σφουγγάρι (αν έχετε πρόσβαση) τα σημεία που έχουν παραμείνει άλατα. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό βρύσης.

Αντικατάσταση δοχείου θερμαινόμενου υγραντήρα – Ετησίως

Για λόγους υγιεινής προτείνεται έλεγχος από τεχνικό της εταιρείας μας κάθε 6 μήνες (παρέχεται δωρεάν στις εγκαταστάσεις μας) και προληπτική αντικατάσταση του δοχείου (κάδου) του θερμαινόμενου υγραντήρα ετησίως.

Παρενέργειες/Αλλεργείες Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών που χρησιμοποιούν καθημερινά θεραπεία με συσκευή CPAP-BΙPAP, μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες όπως: ξηρότητα στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, στόμα, λαιμό), έντονη καταρροή στην μύτη και συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Εαν οι παρενέργειες αυτές δεν υποχωρήσουν μετά από μια εβδομάδα, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Συνήθως, τέτοιου τύπου επιπλοκές, αντιμετωπίζονται με συνδυασμό συσκευής CPAP-BIPAP και θερμαινόμενου υγραντήρα, το οποίο αποτελεί λύση επιλογής για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αλλεργική ρινίτιδα και χρήζουν θεραπείας με συσκευή CPAP-BIPAP. Ο θερμαινόμενος υγραντήρας, είναι προαιρετικός εξοπλισμός, που ενσωματώνεται στην ήδη υπάρχουσα συσκευή CPAP-BIPAP που διαθέτετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους τεχνικούς της εταιρείας μας και να δωθεί λύση στο πρόβλημά σας.

BANNER_ESPA

X