Τα χαμηλά επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα έχουν σαν αποτέλεσμα την συνταγογράφιση ενός συμπυκνωτή οξυγόνου από τον πνευμονολόγο σας.

Σε τι διαφέρει όμως ο συμπυκνωτής οξυγόνου από την συσκευή CPAP (ακρωνύμιο του Continuous Positive Airway Pressure, συσκευή παροχής συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς στα Ελληνικά) παρόλο που και οι δύο συσκευές έχουν να κάνουν με προβλήματα αναπνοής?

Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να λύσετε τις απορίες αλλά και να κατανοήσετε τις διαφορετικές λειτουργίες της κάθε συσκευής. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις ιατρικές εφαρμογές της κάθε συσκευής.
Τι είναι η συσκευή CPAP;

Το CPAP ή μια συσκευή παροχής συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς, λειτουργεί με την εισαγωγή μιας σταθερής αλλά ήπιας ροής αέρα στον αεραγωγό σας με τη βοήθεια ρινικής ή στοματορινικής μάσκας.

Όσοι πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) τείνουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο συσκευής, καθώς μπορούν να κρατήσουν αποτελεσματικά τους μυς του λαιμού από την κατάρρευση, ενώ ο ασθενής κοιμάται. Τα CPAP μπορούν να χωρέσουν εύκολα σε ένα κομοδίνο ή σε ένα μικρό τραπέζι και πολλές είναι αρκετά μικρές για να μεταφέρονται μαζί σας σε ταξίδι.

Η άπνοια ύπνου προκαλεί την διακοπή της αναπνοής του ατόμου, από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα ή περισσότερα λεπτά.
Οι μηχανές CPAP δουλεύουν για να ελαχιστοποιήσουν αυτό το επικίνδυνο αλλά και αρκετά κοινό πρόβλημα φραγμού των αεραγωγών, τραβώντας ήσυχα και αποτελεσματικά στον ατμοσφαιρικό αέρα και πιέζοντας τον απαλά, στη συνέχεια τροφοδοτούν τις αναπνευστικές διόδους σας είτε ρινική είτε με στοματορινική μάσκα η οποία καλύπτει μύτη και στόμα.
Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσετε κατά την αγορά μιας μηχανής CPAP

Κατά την αγορά για μια νέα μηχανή CPAP, αναρωτηθείτε:

  1. Έχει το συγκεκριμένο μοντέλο υψηλή βαθμολογία; Μια μηχανή CPAP είναι μια σημαντική αγορά, γι ‘αυτό βεβαιωθείτε για αξιοπιστία της εταιρείας αλλά και τις κριτικές.
  2. Πόσο Βολική είναι μία συσκευή CPAP; Είναι αρκετά ελαφριά για να κάνει τα ταξίδια εύκολο; Η μάσκα ταιριάζει καλά και πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί;
  3. Πόσο ήσυχη είναι η μονάδα; Η βαθμολογία των decibel είναι μια μονάδα μέτρησης απ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση σας, αλλά ο τόνος ή η συχνότητα της εκπνοής θορύβου είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Μια πιο ήσυχη μονάδα θα είναι πάντα πιο ευχάριστη από εκείνη που παρουσιάζει πολλούς μηχανικούς ήχους.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τα πράγματα όπως το αν η μηχανή είναι φορητή ή όχι. Αρκετά μηχανήματα στην αγορά σήμερα είναι εύκολο να ταξιδέψουν, και μερικά είναι πιστοποιημένα από την FAA! Μια μηχανή ταξιδίου CPAP σας διευκολύνει να πάρετε τη θεραπεία σας στο δρόμο, επιτρέποντάς σας να πάρετε τον ύπνο που χρειάζεστε, ανεξάρτητα από το σημείο που θα σας οδηγήσει η ζωή.
Τι είναι ένας συμπυκνωτής οξυγόνου;

Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με μια συσκευή CPAP, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκος στο σχεδιασμό. Φιλτράρει ενεργά τον αέρα του δωματίου και στη συνέχεια το εισάγει στον αεραγωγό σας μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα. Η καθαρότητα του αέρα που παρέχεται από τον συγκεντρωτή είναι από 87% έως 93% καθαρό οξυγόνο και μπορεί να διοχετευτεί με συνεχή ροή αέρα είτε σε μικρές, μετρούμενες ποσότητες (παλμική ροή) αναλόγως τη θεραπεία.

Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ είναι εξαρτημένοι από έναν συμπυκνωτή οξυγόνου, ενώ κοιμούνται ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν οι ανάγκες του ασθενούς είναι σοβαρές.

Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι γενικά πιο ογκώδεις από τις συσκευές CPAP, καθώς απαιτούν συμπιεστή του ατμοσφαιρικού αέρα, πολυάριθμα φίλτρα και πολλά ηλεκτρονικά για να εξασφαλίσουν αξιόπιστη λειτουργία. Αυτά τα μηχανήματα λαμβάνουν αέρα από το περιβάλλον και στη συνέχεια συμπιέζουν τον αέρα για να δώσουν αξιόπιστη πίεση στον χρήστη. Ο αέρας καθαρίζεται και τα επίπεδα του αζώτου ελαχιστοποιούνται για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα καθαρού και υγιούς ροής αέρα.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ μηχανών CPAP και συμπυκνωτών οξυγόνου

Οι Συμπυκνωτές Οξυγόνου έχουν μοναδική ικανότητα να δημιουργούν καθαρό οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα, γεγονός που σας επιτρέπει να μειώσετε ή να εξαλείψετε την εξάρτηση από τη φιάλη οξυγόνου. Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος για τους ανθρώπους που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ως μέρος της καθημερινής τους θεραπείας.

Για τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο, όταν αφαιρεθεί η νυχτερινή απόφραξη των αεραγωγών με τη χρήση της CPAP, οι πνεύμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αυξήσουν το περιεχόμενο οξυγόνου στο αίμα σε αποδεκτά επίπεδα μόνο με τον εξωτερικό αέρα κατά συνέπεια ο ασθενής να μη χρειάζεται συμπληρωματικά ιατρικό οξυγόνο.

Εάν η θεραπεία CPAP δεν έχει τα θεμιτά αποτελέσματα, ο ιατρό σας πιθανόν θα αντιμετωπίσει προβλήματα και με άλλη θεραπεία. Το συμπληρωματικό οξυγόνο δεν αποτελεί υποκατάστατο της θεραπείας με CPAP.

Συμπληρωματικό οξυγόνο θα χρειαζόταν μόνο εάν είχατε μια αναπνευστική πάθηση όπως  ΧΑΠ ή το εμφύσημα ή κάποια άλλη αναπνευστική ανεπάρκεια όπου οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό οξυγόνο από τον εξωτερικό αέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμπυκνωτές οξυγόνου διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν προορίζονται για άλλους σκοπούς, όπως η αθλητική εκπαίδευση.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αγορά ενός συμπυκνωτή οξυγόνου

Κατά τον προσδιορισμό του ιδανικού μηχανήματος για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, εξετάστε τα εξής σημεία:

  1. Ποια είναι η χωρητικότητα; Ένα μεγαλύτερο μηχάνημα παρέχει μεγαλύτερη απόδοση (που μπορεί να είναι ιατρικά απαραίτητη), αλλά αυτό επίσης περιορίζει τον παράγοντα φορητότητας. Μερικοί συμπυκνωτές οξυγόνου ζυγίζουν περισσότερα από 20 κιλά. Γενικά, τα μοντέλα συνεχούς ροής είναι αρκετά βαριά, ενώ οι εναλλακτικές ροής παλμού ζυγίζουν ελάχιστα.
  2. Πόσο διαρκεί η μπαταρία στους φορητούς συμπυκνωτές; Κρατώντας μια εφεδρική μπαταρία γύρω είναι απαραίτητη, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την πρίζα του σπιτιού σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να ελαχιστοποιήσετε την αποστράγγιση της μπαταρίας.
  3. Πόσο θορυβώδες είναι; Οι περισσότερες μονάδες υψηλής ποιότητας ίσα που ακούγονται, αλλά είναι υποκειμενικό για τον κάθε άνθρωπο κατά πόσο τον ενοχλεί στον ύπνο.
  4. Πόσο βαριά είναι; Εάν έχετε ενεργό τρόπο ζωής και δε μένετε κλεισμένος στο σπίτι ένας φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου έχει μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι μιας μηχανής οικιακού οξυγόνου.

Και οι δύο μηχανές CPAP και οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι σημαντικές συσκευές που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των ατόμων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε CPAP με οξυγόνο;

Εάν πάσχετε από ΧΑΠ και υπνική άπνοια, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία και με ιατρικό οξυγόνο κατά τη χρήση της συσκευής CPAP. Πολλές μάσκες cpap έχουν μια τρύπα στην ίδια την μάσκα, σχεδιασμένη να δέχεται ιατρικό οξυγόνο από συμπυκνωτή.

Αν η μάσκα δεν διαθέτει μια τέτοια θύρα, ίσως χρειαστεί να συνδέσετε το σωλήνα οξυγόνου στο κύκλωμα του ασθενούς του CPAP λαμβάνοντας έτσι και τις δυο θεραπείες ταυτόχρονα.