Χρησιμοποιείτε συσκευή και μάσκα CPAP στον ύπνο σας;

Η θεραπεία CPAP συνήθως έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στον ύπνο σας αν υποφέρετε από το Σύνδρομο Απνοιών στον Ύπνο. Αν και υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, έως ότου συνηθίσετε την πίεση του αέρα και τη μάσκα, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν αμέσως τη διαφορά μετά από μια νύχτα ή δύο από τη θεραπεία CPAP.

Μπορεί να ξυπνήσετε χωρίς τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με την άπνοια και η ημερήσια υπνηλία σας να βελτιώνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που συνεχίζετε τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το CPAP, τόσο περισσότερο τα συμπτώματά άπνοιας θα μειώνονται.

Εάν, ωστόσο, παρατηρηθεί επιστροφή συμπτωμάτων μετά από λίγο καιρό, πχ ξυπνάτε κουρασμένοι, το κεφάλι σας πονάει, ο λαιμός σας είναι ξηρός, αισθάνεστε εξάντληση ή ακόμα κι αν ο σύντροφος σας αναφέρει ότι ροχαλίζετε ξανά, μην τα παρατάτε. Δεν εμφανίσατε ανοχή στη θεραπεία CPAP. Η κατάσταση του υπνοαπνοϊκού σας σας μπορεί να μην χειροτερεύει. Το θέμα θα μπορεί να είναι πολύ απλούστερο: η μάσκα CPAP που χρησιμοποιείτε ίσως δεν κάνει καλή εφαρμογή και έχει διαρροή.

Γιατί έχει σημασία η διαρροή της μάσκας;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας CPAP εξαρτάται από τη σωστή ρύθμιση αέρα και πίεσης που παρέχεται στον αεραγωγό σας μέσω του κλειστού συστήματος μάσκας-συσκευής CPAP. Οι ρυθμίσεις έχουν προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της μελέτης ύπνου (φάση τιτλοποίησης) από τον θεράποντα ιατρό σας. Είναι ακριβώς αυτό που φάνηκε ότι χρειάζεστε για να μην κλείνει ο αεραγωγός σας.

Όλες οι συσκευές και οι μάσκες CPAP σχεδιάζονται έτσι ώστε να έχουν ένα ορισμένο αποδεκτό επίπεδο σκόπιμης διαρροής (έτσι ώστε να μπορείτε με την εκπνοή σας να αποβάλλετε το CO2). Παρ’ όλα αυτά, μια επιπλέον διαρροή πχ από μια τρύπα ή από κακή εφαρμογή στη μύτη ή στο στόμα σας μπορεί να προκαλέσει απώλεια αέρα και πτώση της πίεσης, κάτω του αποδεκτού εύρους.

Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να μην έχετε επαρκή πίεση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν φοράτε τη μάσκα σας όλη τη νύχτα, θα εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε μερική ή πλήρη απόφραξη των αεραγωγών από πιθανά επεισόδια τα οποία δεν διορθώνονται, με αποτέλεσμα να υποθεραπεύεστε.

Η διαρροή της μάσκας CPAP μπορεί να είναι ενοχλητική. Ο αέρας που διαρρέει μπορεί να φτάσει στα μάτια σας και να τα στεγνώσει ή ακόμα και να προκαλέσει ερεθισμό. Μπορεί επίσης να κάνει ένα σφύριγμα ή θόρυβο που σας ξυπνάει δυσκολεύοντας τον ξεκούραστο και συνεχή ύπνο σας.

Για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία σας είναι αποτελεσματική, πρέπει να βρεθοθύν και να αντιμετωπιστούν αμέσως οι διαρροές.

Τι προκαλεί Διαρροές;

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν διαρροή απ΄τη μάσκα όπως θα δείτε παρακάτω:

Κακή εφαρμογή.

Αν η μάσκα δεν σας ταιριάζει σωστά, εάν για παράδειγμα, υπάρχει κενό γύρω από τα μάγουλα ή το στόμα σας, η σιλικόνη της μάσκας μπορεί να μην είναι αρκετά σφιχτή και μπορεί να διαρρεύσει αέρας μέσω αυτής της σπασμένης σφραγίδας, αν ο κεφαλοδέτης είναι πολύ χαλαρός ή πολύ σφιχτός η μάσκα σας δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Οι σιλικόνες των μασκών CPAP περιέχουν συνήθως δύο στρώματα. αν η προσαρμογή στο πρόσωπό σας είναι πολύ σφιχτή, το εξωτερικό στρώμα δεν μπορεί να διογκωθεί για να δημιουργήσει μια σταθερή εφαρμογή και να εγκλωβίζει τον αέρα. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να τοποθετήσετε σωστά τη μάσκα στο πρόσωπό σας, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς τεχνικούς.

Επίσης, μπορείτε να πάρετε νέα μάσκα ή μέγεθος σε περίπτωση που αυξηθεί ή μειωθεί το βάρος σας. η αύξηση ή η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του προσώπου σας και κατά συνέπεια κακή εφαρμογή των στομίων της μάσκας.

Μια παλιά μάσκα.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει την ίδια μάσκα CPAP για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνιστάται, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει σημάδια φθοράς. Η σιλικόνη μπορεί να σκληρύνει και να γίνει εύθραστη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές ή σκισίματα. Η ελαστικότητα της σιλικόνης μειώνεται όσο σκληραίνουν τα υλικά, με αποτέλεσμα να μην απορροφά σωστά τις πτυχώσεις του προσώπου σας και να έχει κακή εφαρμογή. Παρατηρούνται ακόμα και τραυματισμοί στη ράχη της μύτης ως επί το πλείστον, από παλαιωμένη και σκληρή μάσκα. Οι ιμάντες που συγκρατούν τη μάσκα στο κεφάλι σας μπορεί επίσης να χαλαρώσουν, χάνοντας την απόδοσή τους. Η ελαστικότητα του κεφαλοδέτη είναι σημαντική ούτως ώστε να απορροφά κινήσεις χωρίς να είναι ενοχλητικά σφιγμένος. Θυμηθείτε, οι οδηγίες είναι να αντικαταστήσετε τη σιλικόνη και τον κεφαλοδέτη της μάσκας σας μετά από 3-6 μήνες χρήσης και ολόκληρη τη μάσκα σας κάθε 6-12 μήνες.

Ελειπής καθαρισμός.

Υπολείμματα και παράγοντες λίπανσης (σμίγμα, κρέμες προσώπου, κλπ) δεν βοηθούν την εφαρμογή και προκαλούν μακροπρόθεσμα ζημιά στη μάσκα. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την μάσκα της άπνοιας καθαρή. Πρέπει την καθαρίζετε καθημερινώς και εβδομαδιαίως (και να καθαρίζετε και το πρόσωπο σας πριν πάτε για ύπνο).

Θέση ύπνου.

Εάν είστε ανήσυχοι ή κινητικοί κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι αλλαγές στη θέση μπορεί να επηρεάσουν την εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας. Μερικοί άνθρωποι σκίζουν κατά λάθος τις μάσκες τους στον ύπνο τους (πχ από έντονο ξύσιμο).

Υψηλή πίεση αέρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πίεση CPAP μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιαστούν διαρροές. Εάν χρειάζεστε υψηλές πιέσεις για τη θεραπεία σας, παρακολουθείτε τις αναφορές της συσκευής CPAP σας. Εάν η διαρροή σας υπερβαίνει το αποδεκτό εύρος τιμών, μιλήστε με τον γιατρό σας ή και τον πάροχό σας για να αντισταθμίσετε αυτή την πιθανή απώλεια πίεσης.

Αναπνοή με το στόμα.

Μελέτες δείχνουν ότι, όταν φοράτε ρινική μάσκα, η αναπνοή από το στόμα, μπορεί επίσης να συμβάλει στη διαρροή. Ένας ειδικός κεφαλοδέτης που συγκρατεί το πηγούνι ή μια στοματορινική μάσκα (που καλύπτει τη μύτη και το στόμα) μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τέτοιας διαρροής.

Τι να κάνετε εάν η μάσκα CPAP έχει διαρροή.

Μερικές φορές μια λανθασμένη εφαρμογή οφείλεται στο ότι ο χρήστης φοράει τη μάσκα χαλαρά. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ρυθμίσετε μια μάσκα CPAP, είναι πρώτα να την εφαρμόσετε σωστά στο πρόσωπό σας ενώ κάθεστε προτού ενεργοποιήσετε τη συσκευή CPAP.

Ξαπλωμένος ή καλύτερα καθιστός, σφίξτε τους ιμάντες του κεφαλοδέτη σας μέχρι να έχετε καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, χωρίς να πιέζεστε υπερβολικά. Προσπαθήστε να το κάνετε συμμετρικά, το ίδιο δηλαδή σε κάθε πλευρά, ώστε η μάσκα να στέκεται στο κέντρο του προσώπου σας. Τέλος, ενεργοποιήστε τη συσκευή CPAP σας και κάντε τεστ διαρροών μέσα από το μενού. Όλες οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν έλεγχο διαρροών στο μενού χρήστη.

Δοκιμάστε ένα νέο τύπο μάσκας (ή μια νέα συσκευή CPAP). Μια μάσκα προσώπου (στοματορινική) που καλύπτει τη μύτη ή το στόμα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική εάν αναπνέετε από το στόμα σας. Αν χρησιμοποιείτε ήδη μάσκα που τα καλύπτει και τα δυο και εξακολουθείτε να έχετε διαρροές, μπορεί να σας βοηθήσει μια μάσκα ρινική μόνο με ένα λουράκι για το πηγούνι (chin strap, chin restraint, κλπ).

Αντικαταστήστε τη φθαρμένη μάσκα σας. Μια παλιά μάσκα (ηλικίας άνω των 6 μηνών έως 1 έτος) θα χρειαστεί να αντικατασταθεί καθώς φθείρεται. Καλέστε ή επισκεφθείτε τον πάροχό σας για να συζητήσετε τις επιλογές.

Μια διαρροή CPAP μάσκα δεν είναι καταστροφή – είναι συνήθως ένα σημάδι είτε λανθασμένης εφαρμογής είτε ανάγκης αντικατάστασης αναλωσίμων (σιλικόνη, κεφαλοδέτης).

Συνεχίστε να δοκιμάζετε μέχρι να βρείτε τη λύση του προβλήματος και να μείνετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον πάροχο σας.