Η άπνοια ύπνου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή στους ανθρώπους σήμερα. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από άπνοια ύπνου κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου τους επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν σε ορισμένες θέσεις.

Η μάσκα CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) είναι μια εξαιρετική λύση για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα όπως η άπνοια ύπνου.

Ωστόσο, αν είστε ασθενής που πάσχεται από υπνική άπνοια και σας αρέσει να κοιμάστε στο πλάι, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ορισμένές προδιαγραφές στη μάσκα σας που θα σας βοηθήσουν να αναπνέεται ευκολότερα και να βελτιώσετε έτσι σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις από τους ασθενείς με υπνική άπνοια είναι “ποιά μάσκα CPAP πρέπει να επιλέξω”;
Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια συσκευή CPAP:

Τύπος μάσκας

Η επιλογή του σωστού τύπου μάσκας CPAP είναι πολύ σημαντική εάν θέλετε να έχετε μακροπρόθεσμα οφέλη. Η επιλογή ποικίλλει από άτομο σε άτομο λόγω των διαφορών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μάσκών CPAP που διατίθενται στην αγορά και διάφορες ρυθμίσεις, που βασίζονται σε παράγοντες όπως η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας. Ο γιατρός ή ο θεραπευτής θα διενεργήσει μια μελέτη ύπνου για να μάθετε τις ακριβείς απαιτήσεις σας και στη συνέχεια να σας δώσει μια συνταγή.

  • Κύριοι τύποι μάσκας CPAP
  • Πλήρης μάσκα προσώπου
  • Υβριδική μάσκα
  • Ρινική μάσκα
  • Ρινική μάσκα μαξιλαριού
  • Μάσκα ρινικής προεξοχής
  • Στοματική μάσκα

Άνεση

Οι χρήστες CPAP πρέπει να φορούν ειδικές κλειστές μάσκες σφράγισης για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία. Ωστόσο, εάν ο κεφαλοδέτης και η μάσκα δεν ταιριάζουν σωστά, προκαλείται μεγάλη δυσφορία και οι άνθρωποι σταματούν να φορούν τις μάσκες τους εξαιτίας αυτού του λόγου.
Μια κακή προσαρμοσμένη μάσκα μπορεί να σας προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα.

  • Διαρροές από τις μάσκες που δεν ταιριάζουν προκαλούν τη διαφυγή του πεπιεσμένου αέρα μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας.
  • Ερεθισμός του δέρματος, πληγές και εξανθήματα
  • Εάν μια μάσκα είναι πολύ σφιχτή, μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, πρησμένα, κόκκινα μάτια και μπορεί να καταλήξετε σε επιπεφυκίτιδα.

Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο να αισθάνεστε άνετα φορώντας μια μάσκα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευκολία χρήσης

Μια ιδανική μάσκα CPAP πρέπει να είναι εύκολο επανατοποθετηθεί. Οι πρώτες φορές που την φοράτε θα υπάρχει μια μικρή δυσκολία, αλλά φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών το οποίο θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία εγκατάστασης αλλά και οι τις οδηγίες των ιδικών της εταιρίας μας. Είναι πολύ σημαντικό η νέα σας μάσκα να είναι φιλική προς το χρήστη.

Θέση ύπνου

Πολλοί ασθενείς με υπνική άπνοια προτιμούν να ξαπλώνουν στο πλευρό τους για να κοιμηθούν επειδή θεωρούν ότι αυτό είναι η πιο άνετη θέση για να αναπνεύσουν. Τίθεται όμως το ερώτημα σχετικά με το ποια μάσκα θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς που κοιμάστε στα πλευρά. Τα είδη των μάσκες CPAP που είναι κατάλληλα για τους πλευρικούς κοιμώμενους είναι αυτές που σας προσφέρουν μια άνετη εμπειρία ύπνου, μια μάσκα που παραμείνει στη θέση της για μεγάλο χρονικό διαστιμα, μια μικρή και ελαφριά μάσκα, μια μάσκα που θα σας προσφέρει την ελευθερία ακόμα και όταν βρίσκεστε στο πλευρό σας. Πρέπει να δοκιμάσετε με διαφορετικούς τύπους αξεσουάρ μάσκας CPAP για να βρείτε το καλύτερο που σας ταιριάζει περισσότερο. Στην Healthcare Services με την αγορά ή την ενοικίαση μίας συσκευής CPAP μπορείτε να δοκιμάσετε και με την καθοδήγησή μας να βρείτε τη μάσκα CPAP που σας ταιριάζει.

Κόστος

Δεν πρέπει να θέσετε σε κίνδυνο την ποιότητα της συσκευής σας με το φόβο να χάσετε μερικά επιπλέον ευρώ. Ταυτόχρονα, πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας. Ο καθορισμός του προϋπολογισμού σας θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την επιλογή σας αρχικά.

Επίπεδο ήχου

Αν έχετε αγοράσει ένα μηχάνημα CPAP επειδή το ροχαλητό σας προκάλεσε πολλή δυσφορία στον/η σύντροφο σας και επηρεάζεται η σχέση σας, τότε η ησυχία του κινητήρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Προκειμένου εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε καλό ύπνο, θα πρέπει να αναζητήσετε στη συσκευή σας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Μια μεγάλη θυρίδα εκπνοής θα επιτρέψει περισσότερο χώρο για να διαφύγει ο αέρας και να οδηγήσει σε μειωμένο επίπεδο θορύβου.

Ο τύπος της θύρας εκπνοής επηρεάζει επίσης το επίπεδο του ήχου. Πριν αγοράσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το θεραπευτή σας για τον πιο αποτελεσματικό τύπο θύρας.

Φορητότητα

Αν είστε συχνός ταξιδιώτης λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια μάσκα CPAP που είναι ελαφριά, φορητή και εύκολη στη μεταφορά. Ορισμένες συσκευές είναι διαθέσιμες με πρόσθετη πηγή συνεχούς ρεύματος, η οποία μπορεί να λειτουργήσει με προαιρετική ενσωματωμένη μπαταρία, καθιστώντας την την πλέον προτιμώμενη επιλογή για άτομα που ταξιδεύουν με αεροπλάνο.

Εξαερισμός αέρα
Μερικές φορές, μια εσφαλμένη θύρα εκπνοής μπορεί να σας ενοχλήσει λόγο περιττής ροής αέρα. Εάν η θύρα εκπνοής τοποθετηθεί στη μέση όπου δεν υπάρχει κάλυμμα για την εκτροπή της ροής του αέρα, ο αέρας μπορεί να φυσάει στο πρόσωπο, τα μαλλιά ή το λαιμό του συντρόφου σας. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την τοποθέτηση της θύρας εκπνοής.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Θερμαινόμενος υγραντήρας: Σύμφωνα με την κλινική έρευνα, οι ασθενείς με CPAP τείνουν να είναι πιο άνετοι όταν χρησιμοποιείται ένας επιπλέον θερμαινόμενος υγραντήρας. Μειώνει τα προβλήματα όπως: ξηροστομία και ιγμορίτιδα.

Ρυθμιζόμενο ράμφος: Οι ρυθμιζόμενες ρυθμίσεις ράμπας επιτρέπουν στο χρήστη να ρυθμίσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει η μηχανή CPAP στο καθορισμένο επίπεδο πίεσης αέρα.

Η θεραπεία με χρήση μηχανήματος CPAP μπορεί με ασφάλεια να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και τη μύωση του ροχαλητού. θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που κοιμάστε.

Όταν αγοράζετε ένα μηχάνημα, όπου η εντατική του χρήση είναι σημαντική και γίνεται ένα κομμάτι της καθημερινότητας σας, σας συνιστούμε να αξιολογήσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής και της μάσκας ώστε να επιλέξετε αυτό που είναι κατάλληλο για σας.