Ίσως να έχετε αναρωτηθεί αν η υπνική άπνοια και τα προβλήματα του αναπνευστικού σχετίζονται μεταξύ τους.
Η υπνική άπνοια είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου παρ΄όλα αυτά είναι και πρόβλημα που επηρεάζει ταυτόχρονα και την αναπνοή σας . Συγκεκριμένα, σταματάτε να αναπνέετε ενώ κοιμάστε για σύντομες χρονικές περιόδους.

Πώς λειτουργεί η άπνοια ύπνου;

Ασθενής με σύνδρομο υπνικής άπνοιας εκδηλώνει άπνοιες ή άπνοια,που σημαίνει ότι ο αεραγωγός σας είναι φραγμένος καθιστώντας αδύνατη την αναπνοή. Ο εγκέφαλός σας θέλει το σώμα σας να αναπνεύσει, αλλά οι πνεύμονές σας δεν λαμβάνουν αέρα. Όταν ο εγκέφαλός σας τελικά συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, σας ξυπνάει ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να αναπνέετε ξανά, έτσι μόλις ξύπνησετε, συνεχίζετε να αναπνέετε κανονικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άπνοιας ύπνου. Ο πιο συνηθισμένος τύπος, ο οποίος είναι αυτός που περιλαμβάνει φραγή του αεραγωγού, ονομάζεται επισήμως αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA).
Η υπνική άπνοια μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες όπως:

  • την παχυσαρκία
  • την πρόωρη γέννηση
  • την καρδιακή ανεπάρκεια ή διάφορες άλλες
  • Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γνωσιακής λειτουργίας, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρόωρο θανάτο και άλλα προβλήματα.
  • Η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεχή θετική πίεση αέρα στον αεραγωγό (CPAP) ή μερικές φορές εναλλακτικές θεραπείες για λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις.

Είναι η υπνική άπνοια μια αναπνευστική διαταραχή;

Η υπνική άπνοια θεωρείται διαταραχή ύπνου επειδή σας επηρεάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι συνεχώς. Με αυτή τη διαταραχή, η αναπνοή σας διακόπτεται ενώ κοιμάστε έως και 30 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο κάθε φορά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα να χάνετε τον ύπνο, κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία.
Ενώ πρόκειται για διαταραχή ύπνου, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) στη Διεθνή Ταξινόμηση των Ασθενειών (ICD).

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής;

Η πάθηση της υπνικής άποιας περιλαμβάνει επίσης και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.
Μια έρευνα του περιοδικού Lung διαπίστωσε ότι πολυάριθμες μελέτες υψηλής ποιότητας έδειξαν ότι περίπου το 20% των ανθρώπων με σύνδρομο υπνικής άπνοιας έχουν επίσης χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD).

Η επιστημονική κοινότητα έχει ανδείξει ότι η πνευμονική υπέρταση, η οποία είναι υψηλή αρτηριακή πίεση που προσβάλλει τους πνεύμονες και μέρος της καρδιάς, και άλλες λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνεται όταν το πρόβλημα της άπνοιας έχει την κατάλληλη αγωγή και αντιμετωπίζεται σωστά.
Είναι γεγονός ότι η ΧΑΠ και η OSA μπορούν να συνυπάρχουν (με άλλα λόγια, ένα άτομο έχει και τα δύο μαζί). Η μία κατάσταση έχει την ικανότητα να επιδεινώνει την άλλη και μαζί μπορεί να αυξήθεί ο κίνδυνος θανάτου. Είναι επίσης πιθανό κάποιος να έχει συνυπάρχουσα OSA και άσθμα.

Ως εκ τούτου, η υπνική άπνοια μπορεί να είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που περιλαμβάνει και άλλες παθήσεις τους αναπνευστικού, όπως το άσθμα ή ΧΑΠ, και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ατομικό επίπεδο.

BANNER_ESPA

X