Ροχαλητό είναι η παραγωγή ήχου που οφείλετε στις ταλαντώσεις των ιστών της αναπνευστικής οδού. Έχει σαν αποτέλεσμα την μερική απόφραξη της.
Στατιστικά ο αριθμός των ανδρών που ροχαλίζει είναι δυο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών.

Συμπτώματα

Το ροχαλητό συνδέεται συχνά με μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια (AYY). Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που ροχαλίζουν έχουν ΑΥΥ, αλλά αν το ροχαλητό συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να είναι μια ένδειξη και θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση:

 • Παύση αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Πονοκεφάλους
 • Πονόλαιμος
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Πόνος στο στήθος τη νύχτα
 • Το ροχαλητό σας είναι τόσο δυνατό που διαταράσσει τον ύπνο του συντρόφου σας

Η Υπνική Άπνοια χαρακτηρίζεται συχνά από έντονο ροχαλητό που ακολουθείται από περιόδους σιωπής καθώς η αναπνοή σταματάει. Τελικά, αυτή η μείωση ή η παύση στην αναπνοή μπορεί να σας ξυπνήσει.
Αιτίες

 

Ρόγχος

Το ροχαλητό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ανατομία του στόματος και των κόλπων, η κατανάλωση αλκοόλ, οι αλλεργίες, το κρυολόγημα και το βάρος σας.
Στον βαθύ ύπνο, οι μύες στην οροφή του στόματος (μαλακή υπερώα), η γλώσσα και ο λαιμός χαλαρώνουν. Οι ιστοί στον λαιμό σας μπορούν να χαλαρώσουν αρκετά, ώστε να μπλοκάρουν μερικώς τον αεραγωγό σας και να δονηθούν.

Όσο πιο στενός είναι ο αεραγωγός σας, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η ροή του αέρα. Αυτό αυξάνει τους κραδασμούς των ιστών, γεγονός που προκαλεί ισχυρό ροχαλητό.

Οι παρακάτω συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τον αεραγωγό και να προκαλέσουν ροχαλητό:

 • Η ανατομία του στόματος.
 • Κατανάλωση αλκοόλ.
 • Ρινικά προβλήματα. Η χρόνια ρινική συμφόρηση ή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συμβάλλει στο ροχαλητό σας.
 • Στέρηση ύπνου. Η μη λήψη αρκετού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση στο λαιμό.
 • Θέση ύπνου. Το ροχαλητό είναι συνήθως πιο συχνές και πιο δυνατές όταν κοιμάται στην πλάτη , καθώς η επίδραση της βαρύτητας στο λαιμό περιορίζει τον αεραγωγό.

Επιπλοκές

Το συνηθισμένο ροχαλητό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενοχλητική ενέργεια. Εκτός από τη διακοπή του ύπνου του συντρόφου σας, το ροχαλητό ενδέχεται να σχετίζεται με υπνική άπνοια προκαλώντας θέματα υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπνική άπνοια μπορείτε να δείτε τα παρακάτω άρθρα.

Υπνική άπνοια και παθήσεις του αναπνευστικού

Ίσως να έχετε αναρωτηθεί αν η υπνική άπνοια και τα προβλήματα του αναπνευστικού σχετίζονται μεταξύ τους. Η υπνική άπνοια είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου παρ΄όλα αυτά είναι και πρόβλημα που επηρεάζει ταυτόχρονα και την αναπνοή σας . Συγκεκριμένα, σταματάτε να...

9 κίνδυνοι για την υγεία σας από την έλλειψη ύπνου, ο έλεγχος και η σωστή θεραπεία

Έχετε βιώσει ποτέ μια νύχτα όπου στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, βλέποντας τις ώρες να περνούν στους δείκτες του ρολογιού σας, ενώ δεν μπορούσατε να κοιμηθείτε; Ή γνωρίζετε την αίσθηση του να σηκώνεστε το πρωί - μετά από τον ύπνο - αλλά για κάποιον λόγο νιώθετε πως δεν...

Διαρροές μάσκας CPAP: Αιτίες και λύσεις

Χρησιμοποιείτε συσκευή και μάσκα CPAP στον ύπνο σας; Η θεραπεία CPAP συνήθως έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στον ύπνο σας αν υποφέρετε από το Σύνδρομο Απνοιών στον Ύπνο. Αν και υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, έως ότου συνηθίσετε την πίεση του αέρα και τη μάσκα,...

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη μάσκα CPAP για ύπνο στο πλάι

Η άπνοια ύπνου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή στους ανθρώπους σήμερα. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από άπνοια ύπνου κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου τους επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν σε ορισμένες θέσεις. Η μάσκα CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) είναι...

Τι είναι η Μελέτη Ύπνου κατ’ οίκον?

Η μελέτη ύπνου ή πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου κατ’οίκον είναι μία καταγραφή ζωτικών παραμέτρων και συγκεκριμένων βιοσημάτων ενός εξεταζόμενου κατά τον βραδινό του ύπνο. Το πλεονέκτημα της, έναντι της κλασσικής καταγραφής σε εργαστήριο μελέτης ύπνου, είναι ότι ο...